Huisartsenpraktijk Het Kristal
Distelvlinderlaan 210 7323XB
Apeldoorn

Echoscopie

Wat is een echo van de buik?

Met een echo van de buik kunnen wij binnenin uw buik kijken, zonder dat wij u buik open hoeven te maken. Op de echo kunnen wij de organen en bloedvaten in uw buik zien.

Een echo-apparaat bestaat uit een echokop die verbonden is met een computer met beeldscherm. Een echokop ziet eruit als een soort microfoon.
De echokop zendt geluidsgolven uit en vangt deze ook weer op. De computer verandert de geluidsgolven in beelden. Deze beelden zijn te zien op het beeldscherm.
Mensen kunnen de geluidsgolven niet horen.

foto van een echokop

Foto: Een echokop (bron: NVvR)

De medische naam voor een echo is echografisch onderzoek.

Met een echo van de buik kun je bijvoorbeeld de volgende organen bekijken:

  • lever
  • galblaas en galwegen
  • alvleesklier
  • milt
  • nieren
  • baarmoeder
  • eierstokken
  • blaas
  • aorta en andere bloedvaten

Hoe bereid ik me voor op een echo?

U kunt het beste kleding dragen die u makkelijk uit kunt doen. Zo kunt u de huid makkelijk bloot maken.

Voor het echo-onderzoek van uw onder- en bovenbuik is het belangrijk dat u nuchter bent. Ook moet u een volle blaas hebben.

Nuchter
Nuchter zijn betekent dat u een lege maag heeft. Daarom mag u:

  • Maximaal 4 uur voor het onderzoek nog een laatste, lichte maaltijd eten. Eet bijvoorbeeld een beschuit met jam. Eet geen vette producten, zoals boter, kaas, pindakaas of chocolade.
  • De laatste 4 uur voordat u het onderzoek heeft niet meer eten, roken of kauwgom kauwen. Thee zonder melk of suiker en water drinken mag nog wel. Frisdrank of water met bubbels mag u niet drinken voor dit onderzoek.
  • Als u medicijnen gebruikt die gewoon innemen zoals u gewend bent.

Volle blaas
Voor het onderzoek moet u een volle blaas hebben. Drink daarom 1,5 uur voor het onderzoek 1 liter water of thee, zonder melk of suiker. Frisdrank of water met bubbels mag u niet drinken voor dit onderzoek. Zorg ervoor dat u 30 minuten voor het onderzoek alles opgedronken heeft. Zo is uw blaas goed vol.

Hoe gaat het maken van een echo?

De echo wordt gemaakt in de spreekkamer. U ligt op de onderzoeksbank of u zit naast de tafel. Dit hangt af van welk lichaamsdeel u een echo krijgt.
Wij smeren eerst gel op uw huid. Dit kan koud aanvoelen. Wij plaatsen de echokop in de gel op uw huid en beweegt de echokop heen en weer. Soms duwen wij de echokop wat harder tegen uw huid.

Het maken van de echo duurt meestal tussen de 15 en 30 minuten.

Op het beeldscherm is de binnenkant van uw lichaam te zien. Hoe harder de weefsels binnenin zijn, hoe witter de beelden zijn. Botten en lucht zijn wit op een echo. Een voorbeeld van lucht zijn gassen in de darmen. Met een echo kun je hier niet doorheen kijken. Vloeistoffen zijn zwart, zoals urine of vruchtwater bij een zwangerschap.

Is een echo schadelijk?

Een echo is niet schadelijk voor uw lichaam. De geluidsgolven die door uw huid heen gaan zijn veilig en kunnen geen schade geven.

Een echo doet geen pijn. Als de echokop wat harder tegen uw huid geduwd wordt, kan dit onprettig zijn.

Als u zwanger bent, kunt u gewoon een echo krijgen. Een echo is niet schadelijk voor u of uw ongeboren baby.

Hoe gaat het verder na een echo van de buik?

Wij halen de gel van uw huid. Of u krijgt een doekje om zelf uw huid schoon te maken. Vervolgens vragen wij u om plaats te nemen en bespreken wij met u direct de uitslag en het eventuele vervolgbeleid.

Als u niet bij ons bent ingeschreven en naar ons bent verwezen via een andere huisarts maken wij een verslag met de uitslag van het onderzoek en sturen wij dit verslag naar uw eigen huisarts. U krijgt dan van hem of haar de uitslag.

 


Terug naar overzicht